Honlap karbantartás nélkül a honlapok veszélyessé válhatnak

Honlap karbantartás nélkül a honlapok veszélyessé válhatnak

Honlap karbantartás nélkül a honlapok elavulhatnak, és veszélyessé válhatnak. Időszerű egy alapos honlap karbantartás hónapról hónapra. A weblapokkal kapcsolatos trendek folyamatosan változnak, és folyamatosan új kihívások jelennek meg a honlapokkal kapcsolatban. Ha a honlap karbantartás elmarad, nem csak a weboldal kelthet komolytalan hatást, hanem akár veszélynek is kiteheti a látogatókat. Függően attól, hogy dinamikus, vagy statikus weboldalról van szó, a weboldalt érdemes karbantartani, és ehhez különféle módszereket kell használni.

A friss és üde weboldal varázsa – azaz a  honlap karbantartás eredménye

A honlap karbantartás legnagyobb előnye az, hogy a honlap mindig napra kész. Amikor egy látogató a weboldalra érkezik, rendszeresen friss tartalommal találkozik. A felhasználók szeretik azt, ha egy vállalat törődik a weboldalával. Ha a weboldal rendszeresen frissül, a felhasználók gyakrabban fogják meglátogatni, hogy az újabb információkat megtalálják. Amikor az Ön ügyfelei újra meglátogatják a weboldalát, emlékezni fognak arra, hogy előzőleg hogy nézett ki a weboldal, és ha látják, hogy fejlődött, akkor újra átnézik majd az egész weboldalt. Így aztán könnyen megtalálják az Ön új szolgáltatásait is. A honlap karbantartás tehát a meglévő és új ügyfelek szemében is jó benyomást kelt a weboldalról.

Statikus honlap karbantartás

A statikus honlap karbantartás a legegyszerűbb. A statikus weboldalak nem használnak adatbázis kezelőt, nem tartalmaznak szerver oldali programkódot. A statikus honlap karbantartás főleg abból áll, hogy rendszeresen ellenőrizni kell, hogy az újabb eszközök jól jelenítik-e meg a weblapot. Az elmúlt évtized során szinte havonta megjelentek olyan új eszközök, amik képesek a weboldalak böngészésérére. Először az Android kezdetleges verziói jelentek meg. Később megjelentek az okos tévék a Tizen és a Roku TV operációs rendszerrel. Megjelentek újabb böngészők, és operációs rendszerek is. A honlap karbantartás során ellenőrizni kell, hogy a weboldal jól működik -e ezeken az újabb készülékeken.

Tipikus hibák – megelőzés a honlap karbantartás elvégzésével

Tipikus hibák, hogy az újabb készülékeken szétcsúszik egy kép, vagy egy táblázat. Előfordulhatnak hibák a weboldal HTML kódjában, amelyek csak bizonyos készülékeken okoznak problémát. Lehetséges, hogy a betűméret túl nagy, vagy túl kicsi bizonyos telefonon, vagy bizonyos operációs rendszeren. Előfordulhat, hogy a weboldalba be van ágyazva egy videó, ami bizonyos rendszerek alatt nem játszódik le. Felmerülhet, hogy a weboldalon nem lehet jól navigálni, például ha álló módban nézik a weboldalt a látogatók. A honlap karbantartás során mindenre kiterjedően meg kell vizsgálni, hogy a weboldal jól jelenik-e meg mindenféle eszközön.

Régi információk eltüntetése, frissítése - Profi WebDesign

Régi információk eltüntetése, frissítése

A statikus weboldalakat is karban kell tartani. Előfordulhat, hogy a vállalat telephelye megváltozik, új tevékenységekkel egészül ki a portfólió, vagy a régiek közül több tevékenység megszűnik. A weboldal célja, hogy a vállalatot, vállalkozást jól bemutatja. Ha pontatlan információk találhatók a weboldalakon, akkor ezeket pótolni kell, és ki kell egészíteni. Időnként új törvények jelennek meg, amelyeknek egy weboldal meg kell hogy feleljen. Például néhány éve megjelent az új Európai Uniós irányelv, amely a web-sütik használata esetén kötelezővé teszi egy tájékoztatás megjelenítését. A honlap karbantartás ki kell, hogy terjedjen arra is, hogy a változó törvényi kereteknek megfeleljen a weboldal.

Új nyelvek hozzáadása

A honlap karbantartás előtt célszerű lehet újabb nyelveket is hozzáadni a weboldalhoz. A weboldal lefordítása nem különösebben költséges, hiszen csak a weboldalon lévő információkat kell lefordítani. Amennyiben egy vállalkozás új országokban szeretne terjeszkedni, érdemes lehet az adott ország nyelvére (nyelveire) lefordítani a honlapot. A felhasználók így aztán a saját anyanyelvükön olvashatják a weboldal tartalmát. A magyar nyelv mellett mindenképpen érdemes a honlapot angol nyelvre is lefordítani. Bizonyos típusú cégeknek, például amelyek az építőipar, vagy a gyártástechnológia területén dolgoznak, hasznos lehet egy német nyelvű weboldal is.

Fórumok moderációja, karbantartása

Amennyiben a weboldalon fórum, vagy üzenőfal található, a honlap karbantartás tovább bonyolódik. A weboldalakat trollok, rosszhiszemű felhasználók is látogatják. A weboldalakat bizonyos bűnözők kéretlen reklámokkal, SPAM-ekkel is teleszórják. A kártékony tartalmakat folyamatosan takarítani kell. A weboldal automatikus szűrőit karban kell tartani, hogy az újabb és újabb fenyegetésekkel hatékonyan felvegyék a versenyt. A moderátoroknak résen kell lenni, hogy folyamatosan kitakaríthassák a fórumokra és üzenőfalakra nem illő tartalmakat.

Sebezhetőségek – honlap karbantartás mint védekezés

Amennyiben a weboldal mögött egy CMS vagy egy PHP alapú portálrendszer fut, a honlap karbantartás rettentően fontos. A CMS portálrendszerek motorjaiban rengeteg sebezhetőséget fedeznek fel évről évre. Amennyiben a portálrendszer a honlap karbantartás során nincs frissítve, a weboldal veszélynek van kitéve. Hackerek átvehetik a weboldal fölött az irányítást. Ezt követően ellophatják a felhasználók adatait, módosíthatják a weboldal tartalmát, vírust helyezhetnek el a weboldalakba. Amennyiben ilyen incidens történik, a vállalat felelősséggel tartozik azért, hogy a felhasználókat a betörés tényéről értesítse. Ezt törvényi kötelezettségek írják elő a weboldalak tulajdonosai számára.

A trendek követése

A trendek folyamatosan változnak. Manapság a háttérben a weboldal görgetését lassan követő háttérképeket szokás elhelyezni. Míg pár éve a mozgó motívumok használata volt a divat. A trendeket érdemes követni, hogy a weboldal ne keltsen archaikus hatást. A honlap karbantartása kiterjed arra, hogy a weboldal megjelenése kövesse a trendeket. Mivel ezek a trendek folyamatosan változnak, érdemes napra késznek maradni. Vannak olyan vállalatok, amelyek fókuszában a honlap karbantartás áll. Ezek a vállalatok tisztában vannak ezekkel a trendekkel, és folyamatosan napra készen tudják tartani a honlapot.

Weboldal migrálása másik szolgáltatóhoz

Amennyiben a weboldal csak statikus HTML fájlokat használ, úgy a migrálás nem igényel különösebben nagy erőfeszítéseket. A szolgáltatók közötti migráció ilyen esetekben egyszerű. A honlap karbantartása nem igényel külön erőfeszítést, egyszerűen csak át kell másolni a weboldalt az új szolgáltató szerverére. Amennyiben a weboldal PHP fájlokat vagy SQL adatbázist is használ, a dolog már bonyolultabb. Ebben az esetben ugyanis ki kell exportálni az SQL adatbázist, és betölteni az új szerver SQL rendszerébe. Az új szerver SQL belépési adataival bizonyos PHP fájlokat fel kell tölteni, hogy a weboldal az új helyén működhessen.

Portálrendszerek cseréje - Profi WebDesign

Portálrendszerek cseréje

Előfordulhat, hogy az a portálrendszer, amelyen a weboldal alapul, megszűnik. A portál fejlesztői ekkor általában kiadnak egy szoftvert, amely az adatbázist átalakítja. Ez az átalakító szoftver egy másik népszerűbb portálrendszerrel kompatibilis. Ezzel át lehet alakítani a weboldal adatbázisát úgy, hogy egy másik portálrendszerben fusson. Az évek során számos rendszer megszűnt, ilyen volt például az LDU vagy a Sedito. De megszűnőfélben van a PHP-Fusion is. Ebben az esetben a honlap karbantartás során migrálni kell a weboldalt egy másik portálrendszerre. Ez egy annyira bonyolult folyamat lehet, hogy szakértő informatikusok segítségét kell igénybe venni hozzá.

Weboldal migrálása más rendszerekre

Amennyiben a weboldalt másik portálrendszerre kell átmigrálni, az első lépés az adatbázis átalakítása úgy, hogy az új rendszerrel kompatibilis legyen. A kommentek, hírek, cikkek, bejegyzések ezzel a módszerrel áthozhatók. Jobb esetben a felhasználók profiljai is megmenthetők. A weboldal kinézetét viszont újra kell tervezni, mert azt nem lehet automatikusan átvinni egy másik rendszerbe. Bizonyos esetben nem vihetők át az új rendszerbe a felhasználói rangok, értékelések, vagy a profilok tartalmai.

Ha a weboldal megsemmisül

Előfordulhat, hogy Ön egy olyan szolgáltatónál tárolta a honlapját, ami megszűnt. Előfordulhat, hogy a szerver, amin az adatokat tárolták, megsemmisült. Fontos, hogy Ön folyamatosan rendelkezzen egy biztonsági másolattal a weboldaláról, és az adatbázisról! Ha szükséges, akkor a honlap karbantartás során ezekből a biztonsági másolatokból vissza lehet állítani az eltűnt részeket és adatokat.

Ha már nincs rá ideje

Ha Önnek már nincs ideje arra, hogy a honlap karbantartás megfelelően el legyen végezve, bízzon meg vele egy vállalatot. Különféle szolgáltatók és cégek foglalkoznak azzal, hogy a weboldalakat folyamatosan karbantartsák. Ezek a szolgáltatók folyamatosan monitorozzák a különféle portálrendszereket, és telepítik a frissítéseket a weboldalakra. Ha kívánja, moderálják a weboldalán a kommenteket, és letörlik a SPAM üzeneteket. Az ilyen vállalatok folyamatosan figyelik a trendek változásait, és frissítik a weboldalát, hogy az jól működjön minden hardveren és minden operációs rendszeren.

Ha tetszett Önnek ez a bejegyzés, kedvelje Facebook oldalunkat.