Weboldal sebesség optimalizálás nélkül a honlap betöltése lassú - Profi WebDesign

Weboldal sebesség optimalizálás nélkül a honlap betöltése lassú

Weboldal sebesség optimalizálás nélkül a honlap betöltése lassú lehet. Hogy a weboldal látogatói jó felhasználói élményben részesüljenek, a weboldal sebesség optimalizálás fontos lehet. A weboldalnak megfelelő sebességgel kell betöltenie személyi számítógépen, mobiltelefonon, táblagépen, és okos tévén egyaránt. A felhasználók nem szeretnek sokáig várni a weboldal betöltődésére. Az alábbi leírásban összegyűjtöttünk néhány tipikus okot, ami a weboldal belassulását okozhatja.

Így működnek a weboldalak

A weboldalak lassulásának két alapvető oka lehet. Amikor a felhasználó eléri a weboldalt, a weboldal egy távoli szerveren található. A szervernek el kell küldenie az adatokat a látogató eszköze felé. A Weboldal sebesség optimalizálás viszont nem csak erről szól. A weboldalak betöltését más tényező is korlátozhatja. A weboldal tartalma már a felhasználó eszközén kerül megjelenítésre. A weboldal egészét a felhasználó számítógépe jeleníti meg, és ez nagy számításigénnyel jár.

Ha a weboldal túl nagy sávszélességet igényel

Ha a weboldalon túl nagy képek, animációk, és dokumentumok vannak beágyazva, akkor a weboldal lassan fog betölteni. Ennek oka az, hogy az internet sebessége korlátozza azt, hogy a szerver milyen gyorsan tud kommunikálni a felhasználók számítógépével. A weboldal sebesség optimalizálás elsődleges célja, hogy ezeket a problémákat megoldja. Amennyiben túl nagy méretű képek, animációk és multimédia fájlok vannak beágyazva egy honlapba, úgy mobilnettel nem lehet rendesen megnézni a weboldalt. A nagy méretű képeket kisebb méretű képekre kell cserélni.

A JPG és PNG fájlok fontos részei a weboldal sebesség optimalizálás folyamatának

A PNG egy veszteségmentes tömörítés. A weboldal sebesség optimalizálás során a fényképeket át kell konvertálni nagyobb tömörítést használó JPG fájlokra. A PNG fájlok nem használhatók fényképekre, mert a PNG fájlok inkább jól tömöríthető menüelemekhez és ikonokhoz valók. A mobiltelefonok 90% vagy 100%-os JPG minőséget használnak. Ez egy weboldalhoz túl nagy. A weboldalakhoz elég a 70-80%-os, vagy ennél kisebb minőségű JPG fájlok használata is. A minőségromlás nem lesz szemmel látható, viszont a fájl mérete a felére csökkenhet ettől. Ez pedig a kép betöltődésének a sebességét kétszeresére gyorsíthatja.

Videók

A weboldal sebesség optimalizálás a képek mellett a beágyazott videók minőségére is kitér. Amennyiben a videó a YouTube-ról, vagy más videós oldalról van beágyazva, célszerű lehet a videó alap-felbontását levenni. HD helyett valószínűleg elegendő a 480p felbontás használata is. Amennyiben a videó a weboldalba van beágyazva, érdemes kerülni a több száz MB-os méretű videókat. A sebesség optimalizálás során az ilyen nagy méretű videókat le kell konvertálni. Egy weboldalba beágyazott videó tipikusan nem nagyobb néhány MB-os méretűnél. Ehhez a WEBM vagy az MP4 formátumot kell használni. A H264 videó kodek képes egy több perces videót is 5-10 MB-os méretűvé konvertálni úgy, hogy a minőség nézhető marad.

A felhasználó processzora is limitáló tényező

A sebesség optimalizálás folyamata nem csak a szerveren elhelyezett tartalmak méretének zsugorítására fókuszál. Miután a szerver elküldte ezeket az adatokat a felhasználó gépe felé, a megjelenítés már a felhasználó eszközén múlik. Ha a felhasználó gépe lassabb, akkor a weboldal megjelenése is lassabb lesz. A lassulás különféle helyzetekben jelentkezhet. A weboldal sebesség optimalizálás keretén belül ezeket a problémákat fel kell deríteni, és javítani kell.

Túl sok nyomkövető-szkript

A weboldalak gyakran használnak nyomkövető szkripteket. Ezek olyan beépülő JavaScript modulok, amelyek segítségével például össze lehet gyűjteni, hogy milyen országokból érkeznek a felhasználók. Nem érdemes túl sok szkriptet használni a weboldalon, mert a felhasználók számítógépeit túlzottan le fogják lassítani. A weboldal sebesség optimalizálás során érdemes lehet egy olyan szolgáltatást keresni, amelyek képesek a forgalmat auditálni. A megfelelő minőségű szolgáltatások nem okozzák a weboldal belassulását. A weboldal sebesség optimalizálás során ellenőrizni kell a weboldalon lévő szkript szolgáltatásokat.

Túl sok nyomkövető-szkript - Profi WebDesign

A túl sok reklám a weboldal sebesség optimalizálás ellensége

A weboldalakon el lehet reklámokat is helyezni. Ha a weboldalon túl sok reklám van elhelyezve, az be fogja lassítani a böngészést. Egyrészt a reklámokat megjeleníteni plusz erőforrás, másrészt a reklámok betöltése is lassú lehet akkor, ha a reklámszolgáltató webszervere lassú. Bár a reklámok megjelenése növeli a profitot, de ha a reklámok miatt a weboldal lassú, akkor a felhasználók le fogják tiltani a reklámokat. Ami rosszabb, hogy a felhasználók esetleg nem látogatják a weboldalt egyáltalán, mert rossz a felhasználói élmény. A sebesség optimalizálás során ellenőrizni kell, hogy a reklámok mennyire lassítják le a felhasználók gépeit a különféle eszközökön. Bizonyos eszközök esetén érdemes lehet néhány reklámot letiltani.

Megváltoznak a böngészők

A böngészők működése folyamatosan változik. Bár a böngészőket igyekeznek optimalizálni, előfordulhat, hogy a weboldal lelassul egy böngésző újabb változatától. Előfordulhat, hogy egy olyan képesség a böngészőben, amely korábban teljesen jól működött, lassulást okoz. Ez például olyan weboldalaknál fordul elő, amely hosszú szövegeket jelenít meg. A weboldal sebesség optimalizálás feladatához tartozik tesztelni és javítani az ilyen problémákat is.

Szerver-oldali problémák

A dinamikus weboldalak PHP programnyelvet használnak. Ez a programnyelv viszont lassú. A PHP nyelven megírt weboldal azért lassú, mert a PHP kód nem gépi kódú. A PHP kód egy emulátorban fut, és tipikusan SQL nyelvű adatbázisrendszert használ. Ez a legerősebb szervereket is megizzasztja, a futásuk több százezerszer lassabb, mint például egy C nyelven megírt programé. Ha a PHP nyelvű weboldal lassú, abban az esetben trükkök segítségével kell a weboldalt felgyorsítani.

Szerver-oldali problémák - Profi WebDesign

PHP cache

A PHP kódok kimenetét egy úgynevezett cache-be lehet gyűjteni. A cache egy átmeneti tároló. Amennyiben a tartalom nem változik meg, felesleges a teljes weboldalt újra és újra betölteni. A weboldal sebesség optimalizálás során mindenképp érdemes egy cache-rendszert létrehozni. A cache-t úgy érdemes felépíteni, hogy a már meglátogatott oldalak végeredményét csak percenként kell frissíteni. A bejelentkezett felhasználók, és a nem bejelentkezett felhasználók különféle oldalakat kell, hogy lássanak, ezért a cache minden felhasználó számára különböző adatokat tartalmaz. Például a cikkekhez és hírekhez tartozó cache-t érdemes csak akkor frissíteni, ha új komment jön rájuk.

A szerver optimalizálása

A sebesség optimalizálás bizonyos esetekben kiterjedhet a szerverszámítógép optimalizálására is. Ez magában foglalhatja az elavult hardverelemek kicserélését is, de az operációs rendszer finomhangolását is. A Linux operációs rendszerben be lehet állítani, hogy a rendszer a memória mekkora részét használja fel arra, hogy a lemezműveleteket összegyűjtse. A Linux néhány másodpercenként írja ki a felgyülemlett lemezműveleteket fizikailag a lemezre. Ha a szerverszámítógép az állandó lemezműveletek miatt lassú, célszerű ezt átállítani úgy, hogy a Linux a memória nagyobb részét használja fel a lemez gyorsítótárazásához.

A biztonságot is növeli a weboldal sebesség optimalizálás

A weboldal sebesség optimalizálás növeli a biztonságot és a stabilitást. A megfelelően optimalizált weboldal a kártékony felhasználók, és a rosszakarók ellen is véd. A jól optimalizált, cache-elt weboldalt nehezebb túlterheléses támadásokkal megtámadni. Előfordulhat, hogy a rosszakarók az Ön szerverét támadják meg a rosszul optimalizált honlapon keresztül. Ezzel folyamatosan túlterhelik a szerverét, így a vevők sajnos nem fogják tudni elérni az Ön weboldalát.

Vannak, akik a weboldal sebesség optimalizálásával foglalkoznak

Mint látható tehát, a weboldal sebesség optimalizálás egy olyan terület, amely széles körű tudást igényel. A weboldal sebesség optimalizálás helyes elvégzéséhez ismerni kell a kép és szkriptek tömörítését, a PHP és SQL nyelveket, a számítógépek hardverének működését, és az operációs rendszereket is. A weboldal sebesség optimalizálás hatékony elvégzésre érdekében rendelkezni kell olyan okos eszközökkel, amelyeken a weboldalt le lehet tesztelni. Amennyiben egy vállalat nem kíván külön informatikusokat megbízni a weboldal sebességének optimalizálásához, érdemes külső segítséget igénybe vennie. A Profi WebDesign a weboldal sebesség optimalizálás úttörője, a széles körű tudásukat bevetve képesek az Ön weboldalát optimalizálni.

Ha tetszett Önnek ez a bejegyzés, kedvelje Facebook oldalunkat.