A weboldal fejlesztés folyamata

A weboldal fejlesztés egy építkezéshez hasonlóan szintén egy folyamat, ahol önmagában a programozás – a közhiedelemmel ellentétben- nem lesz elég a sikerhez! A tökéletes végeredményhez komoly tervezés és egymásra épülő lépésből álló, precíz kivitelezési folyamat szükséges, melynek során több szakember összehangoltan dolgozik. Cégünk minden szükséges területen kiváló szakemberekkel rendelkezik!

A weboldal fejlesztés alapvető, általános lépései

Információk gyűjtése, egyeztetések, elemzések

- Üzleti célok kikristályosítása: értékesítés, brand felépítés, termék- vagy szolgáltatás népszerűsítés, szakértői státusz?
- Célközönség(ek) precíz meghatározása
- Marketinghez szükséges eszközök, funkciók megtervezése
- A Megbízó konkrét elvárásainak pontosítása

Rendszertervezés, specifikáció készítése

Az összegyűjtött információk alapján megtervezzük a weboldal tartalmi hierarchiáját és webhely térképét (Sitemap), valamint a drótvázat (wireframe) mely fekete-fehér rajzban jeleníti meg a weboldal nyitólapjának és menüpontjainak a struktúráját, elrendezését.

A sitemap tervezése során nagy hangsúlyt kap a könnyű navigáció, csoportosítjuk a logikailag összetartozó tartalmakat. Alapelv, hogy a látogató minden őt érdeklő tartalmat max. 3 kattintással el tudjon érni. A honlap navigációjának átláthatónak, egyszerűnek kell lennie a könnyű kezelhetőség érdekében. Bonyolultabb szerkezetű oldalak tervezésénél különböző technikák segítenek, (pl. a card sorting) az ideális menüstruktúra megtervezésében.

Manapság gyakori, hogy még a grafikai tervezés előtt elkészül a drótváz. Okkal van ez így, ez ugyanis egyrészt felgyorsítja a folyamatot, másrészt a végső grafikai terveket már a hatékonyság szempontjából megtervezett, optimalizált weboldal tartalmainak, funkcióinak megfelelően tudjuk kialakítani.

Design kialakítása, grafikai tervezés, arculattervezés

Itt lépnek színre a grafikusok. A drótvázakból végleges grafikai tervet készítenek. Formát ölt az egységes arculat. A színek, a betűtípusok, a képek, az illusztrációk, ikonok és egyéb formák kiválasztása, véglegesítése történik ebben a szakaszban. Mindezt úgy tervezzük meg, hogy a weboldal probléma nélkül leprogramozható legyen. Ügyelünk a pozitív felhasználói élmény megvalósítására is. Kiemelt célunk, hogy a célközönség számára tetszetős, harmonikus végeredmény szülessen.

A grafikai tervezés ennél azért sokkal összetettebb folyamat. Ideális esetben készülnek drótvázak, tehát a website egyes oldalainak szerkezete, elrendezése már jóvá van hagyva, de az arculat, a színek, a betűtípusok, a képek, az illusztrációk, ikonok és egyéb formák kiválasztása most történik meg. A grafikai tervezés szerves része az alkalmazott betűtípusok, ikonok, színek, valamint grafikai alapelemek kigyűjtése, rögzítése (Arculati Kézikönyv) amely megkönnyíti a programozók munkáját és biztosítja, hogy a fejlesztés során maradéktalanul megvalósuljon az az arculat, amelyet megalkottak.

Weboldal fejlesztés, programozás

A design szakaszban elkészült tervek és arculati elemek felhasználásával a programozók egy működőképes weboldalt (webes alkalmazást) alkotnak. Az eddig mindössze képekben, rajzokban megjelenő design-ból életre kel a kattintható, dinamikus weboldal.

Kétféle fejlesztés zajlik párhuzamosan. Egyrészt a látogató számára böngészőben megjelenő felületet alakítják ki, másrészt „mögé” dolgoznak ki egy adminisztrációs felületet, másik nevén tartalomkezelő rendszert. Ez teszi lehetővé a weboldal tartalmainak frissítését, szerkesztését, bővítését.

Weboldal fejlesztés (programozás) további feladatkörei:

  • Minden eszközön tökéletesen működjön a weboldal, vagyis a reszponzivitás összes kihívásának megfeleljen
  • A tartalomkezelő rendszerből egyszerűen frissíthető, módosítható legyen a tartalom
  • A weboldal kódolása áttekinthető legyen akár más fejlesztő által átvehető, továbbfejleszthető formában
  • A weboldal a legnépszerűbb böngészőkben tökéletesen jelenjen meg és működjön minden funkció
  • Fontos, hogy a lehető leggyorsabban betöltődjön a honlap, mert lassú betöltésnél romlik a felhasználói élmény
  • A weboldal forráskódjába kerüljön bele az összes olyan követőkód, amely az online marketing folyamatok működését, mérését lehetővé teszi
  • A weboldalt keresőbarát módon kell kialakítani, meg kell felelnie az aktuális Google irányelveknek (SEO)
  • A weboldal legyen biztonságos, felvértezve a webről érkező támadások kivédésére
  • Szükség esetén támogassa a többnyelvűséget is a weboldal

Weboldal fejlesztés tesztelése és a honlap élesítése

Amikor elkészül a weboldal és mind a funkciók, mind a képi és szöveges tartalmak megfelelőek, a tesztelés következik. Ebben a fázisban az élesítés előtt még egyszer le kell ellenőrizni a böngésző kompatibilitást, a betöltődési sebességet, a nyelvi verziók helyességét, az esetleges hibaüzenetekre reagálni kell. Ki kell tölteni a SEO szempontból fontos ún. META-adatokat, le kell ellenőrizni a technikai és on-page SEO faktorokat. Amikor minden hibátlan, élesítjük a weboldalt.

Weboldal karbantartás és üzemeltetés

A weboldal élesítését követően a kapcsolat nem szakadhat meg a webfejlesztő és az ügyfél között. A weboldalak ugyanis folyamatos kontrollt, ellenőrzést, frissítéseket igényelnek a gördülékeny és biztonságos működés biztosításáért. A tartalomkezelő rendszert is folyamatosan frissíteni kell annak érdekében, hogy ellenállóak legyenek a vírusoknak.

Árajánlatkérés

Vélemények