Marketing stratégia tervezés lényeges elemei

Igényfelmérés, piackutatás

Marketing stratégia tervezés - Profi WebDesignElsőként meg kell határoznunk pontosan, mely termékeinkre, szolgáltatásainkra szeretnénk a figyelmet irányítani. Tudnunk kell, vannak-e versenytársak a piacon, milyen erős a verseny, milyen a piaci környezet, mekkora igény van az általunk kínált termékre-szolgáltatásra…

Célközönség pontos meghatározása

Meg kell határoznunk célközönségünket – akár termékcsoportonként, szolgáltatási területenként lebontva, az adott célcsoport igényeit alaposan tanulmányozva. Mely problémájukra jelent megoldást, amit kínálunk? Hogyan könnyíti meg mindennapi tevékenységüket a termékünk? Hogyan tud egyszerűbben megtenni valamit szolgáltatásunkkal?

Mindezekre az információkra nagy szükségünk lesz a honlap tartalmainál, a hirdetések vonzó szövegeinek elkészítésénél, a közösségi oldalak posztjainál, a blog cikkek írásánál egyaránt.

Külön figyelmet érdemel az is, hogy pontosan tudjuk, hol érhetjük el a legkönnyebben célcsoportunk tagjait. Még az interneten belül is másutt leljük fel a fiatalabb korosztályt és más helyeket látogatnak a senior korúak.

Kommunikációs stílus

Tegeződjünk? Magázódjunk? Legyünk humorosak? Legyünk szakértők? Ezt is el kell döntenünk ahhoz, hogy a legcélravezetőbb kommunikációs stílusban tudjuk őket megszólítani.

Árazás, árkategória meghatározása

Áraink meghatározásához is szükségünk lesz célpiacunk pontos ismeretére. Tömegcikket kínálunk vagy luxusterméket? Prémium ügyfeleknek kínáljuk szolgáltatásainkat vagy a nagyközönségnek?

Reklámok, hirdetések és egyéb, értékesítést segítő lehetőségek feltérképezése

Ehhez elsősorban azt kell eldöntenünk, hogy termékeinket, szolgáltatásainkat személyes eladás keretében, vagy az interneten, avagy párhuzamosan mindkét módon szeretnénk végezni. Bármelyik mellett döntünk, szükségünk lesz egy honlapra, hiszen ma már a hagyományos értékesítés segítéséhez is elengedhetetlen.

Személyes értékesítést segítő eszközök

A honlapon túl ugyanilyen fontos azonban az is, hogy értékesítőink kezébe milyen nyomdai reklámanyagokat adunk! (Névjegykártya, szórólap, brossúra, katalógus, leporello, matrica, egyéb reklámtárgyak stb.) Arra is ügyelnünk kell, hogy egységes arculattal jelenjünk meg az interneten és a nyomdai anyagokon is. (Igényes, kifejező logó, tevékenységhez illő színvilág és design…) Ha ezek az elemek egységesek és könnyen azonosíthatóak, cégünk is az lesz célpiacunk számára, hiszen bárhol is lát rólunk reklámot, könnyen felismer minket. Értékesítőinek egyre könnyebb lesz az üzletkötés.

Érdemes a honlap design elemeit megjelenítenünk a közösségi oldalainkon is ugyanezen okból. Ma már bizonyos tevékenységi körökben a forgalom nagy része a közösségi csatornák által realizálódik.

Mindezeket érdemes grafikus szakemberre bízni több szempontból is!

 • Ő segítségünkre lesz a tervezésben, hiszen képben van a legújabb trendeket illetően.
 • Egységben tud gondolkodni az online és a nyomdai anyagok területén egyaránt
 • Összehangoltan, vizuálisan tudja szemléltetni a tervezés során, mi és hogyan fog majd kinézni, így eldönthetjük, tudunk-e azonosulni vele vagy módosítani kell az eredeti terveken.
 • Amikor a terv véglegessé érik, a grafikus egy ún. Arculati Kézikönyvben mindent rögzít.
  Ha valamiért úgy alakulnak a dolgok, hogy egy másik grafikussal dolgozunk együtt, a leírtak alapján precízen tud tovább dolgozni. Ebből sok cégnek volt már komoly problémája egy-egy váltás során, ha kimaradt ez a fontos lépés. (pl. Elveszett a logó eredeti változata pl.) Újra kellett tervezni, újra kellett fizetni érte – pedig ennyire egyszerű a megoldás.

Online értékesítés / E-kereskedelem

Megint egy döntést kell hoznunk céljainknak megfelelően. Webshop vagy honlap termékinfókkal-katalógussal + személyes értékesítés?

Online értékesítés webáruházból

Tömegcikkek, középkategóriás termékek esetében általában a webáruház a megoldás. Erre többféle megoldás is létezik a bérléstől az egyedi fejlesztésű webáruházig. Szakemberünk szívesen segít megtalálni az optimális változatot.

Online értékesítés honlappal + személyes értékesítéssel kombinálva

Nagy értékű vagy nagyon speciális termékek esetében nem mindig a webshop a legcélravezetőbb. Bizonyos termékeknél kell egy szakember, aki személyesen válaszol minden kérdésre, aki segít kipróbálni pl. egy járművet vagy egy komplikáltabb gépet, eszközt, Vagy pl. bemutatót tart egy tisztítószer használatáról stb.

A honlappal kapcsolatos mai elvárásokról fentebb már írtunk. Amit még érdemes ennél a módszernél megemlítenünk, az a szakmai blog, mint értékesítést segítő eszköz. Egy blog több szempontból is hasznos lesz számunkra.

 • A blog bejegyzésekkel fontos, hasznos, érdekes információkat oszthatunk meg célközönségünkkel
 • Részletesen írhatunk arról, miért érdemes a terméket választania, valamint arról is, hogy miért éppen tőlünk vegye meg.
 • A bejegyzéseket –illetve azok linkjét- rendszeresen megoszthatjuk a közösségi oldalakon. Ezzel követőkre teszünk szert, akik előbb-utóbb vásárlókká válhatnak.
 • A bejegyzésekhez írhatnak véleményt, kérdezhetnek tőlünk, kialakul a bizalom, nő az elköteleződés, hálásak az ingyenesen kapott, hasznos információkért.
 • Ha tudatosan megtervezzük, hogyan blogolunk, akár termékekre lebontva is növelhetjük az eladást egy-egy profin megírt bejegyzéssel! Igen ám, de hogyan készítsen a bloghoz stratégiát? Ki fogja megírni profin a bejegyzéseket?

Ebben is tudunk segíteni, hívjon minket bizalommal! Ott segítjük marketing folyamatait, ahol kell!

Árajánlatkérés

Vélemények